Författararkiv: Björn Sjöberg

Demoparty i Leksand

Igår var fotoklubben på demoparty hos Audio Video i Leksand. Kjell och Berit gav oss fria händer i butiken. Per från Focus Nordic var också på plats med en massa Tamron-objektiv, olika kameror och väskor.

Vi fick fria händer att fippla och testa en massa objektiv, kameror och den nya framkallningsmaskinen. Dessutom erbjöds det smörgåstårta och möjlighet att handla till resonabla priser. Allt som allt en mycket trevlig tillställning. Vi tackar för det.

På höft

Ville prova en rulle genom mitt 16 S-bakstycke (4×4) på Hasselbladaren för att se om det fungerar. Eftersom jag var i testartagen så passade jag på att exponera den efter ungefär iso 3200 för att se hurdant det blir.

Någon avmaskningsram hade jag icke, så jag fick gladeligen höfta när jag komponerade. När jag sedan skulle framkalla så tappade jag termometern, som förstås gick sönder. Så jag fick känna mig fram på höft.

Och eftersom jag inte kunde temperera noggrant så passade jag på att testa semi-stand framkallning. Orkade dock inte gå hela vägen för att ta reda på vilka tider eller blandningar folk brukar använda. Så jag höftade mig fram till spädningen 1:100 och körde den i 1½-2 timmar, tror jag.

Resultatet då? Med tanke på omständigheterna, fantastiskt. Men riktigt dåligt.

Fika med bildprat

En av bilderna vi pratade om...

Det blev fullsatt denna kväll

En grådassig oktoberafton i slutet på november träffades fotoklubben på ett gemytligt fik i centrala Rättvik, Bosses Bistro. Vi var där för att försöka initiera samtal om bilder inom klubben. Inte bara teknik, inställningar och liknande. Och det blev en mycket trevlig fika som till min stora glädje var näst intill helt befriat från allt teknikprat.

Samtliga deltagare visade var sin utvald bild som vi diskuterade ur alla tänkbara synvinklar. Lärde mig en hel del och tycker det blev väldigt intressant och lyckat.

Vi konstaterade att alla kan prata om bilder, oavsett vad man vet om fotografi. Så räds icke, alla kan vara med i dessa samtal. Det är dina egna känslor inför en bild som är intressant. Det kommer att bli fler liknande träffar framöver så håll ögonen öppna.

Bildförsäljningen

På fyra timmar i lördags sålde vi totalt 30 bilder till förmån för Världens Barn! Vi är mycket nöjda med det resultatet och vill passa på att tacka alla som gjorde denna dag så lyckad.

De bilder som blev kvar kommer ni att kunna köpa via Erikshjälpen i Rättvik. Även slantarna som kommer in där går oavkortat till Världens Barn så det är bara att gräva djupt i fickorna.