Författararkiv: Magnus Åker

Mitt i (prick)

Mitt i prick var temat på månadsmötet igår, Då medlemmarna verkar ha haft tankarna på den kommande julhögtiden så ändrades temat till Mitt i (prick) under mötet 🙂 Nedan kan ni se ett urval av bilderna som visades och diskuterades. de andra bilderna kan ni beskåda på Hemköpsutställningen från och med tisdag 16 december.

Detta var det sista mötet för i år, nästa möte är satt till måndag 3 februari. Temat på bilderna ska vara ”LJUS”.  Det är naturligtvis fritt fram att via facebookgruppen kontakta oss eller komma överens om fotoutflykter.

Väl mött 2015

Bengt Markusson

Fotograf Bengt Markusson

Göran Erlandsson

Fotograf Göran Erlandsson

Lotta backlund

Fotograf Lotta Backlund

Magnus Åker

Fotograf Magnus Åker

Resultat Siljanscupen 2012

2012 var det Rättviks Fotoklubbs tur att arrangera fototävlingen Siljanscupen. En fototävling för klubbarna runt Siljan. Här följer resultaten, väldigt sent men bättre det än aldrig 🙂 Tyvärr kan vi inte visa bilderna eftersom vi inte har alla digitalt.

Resultat SiljansCupen 2012

Svartvitt

  1. Ångbåtsgluggen av Peter Reichel, Gagnefs Fotoklubb

Motivering: Kontraster som bildar helhet, 2 ellipser i olika perspektivisk vinkel fångar omedelbart betraktarens öga. Den varma fuktmättade luften innanför det tjocka metallskrovet och det friska dagsljuset utanför framkommer förtjänstfullt genom vattendropparna som kondenserats på ventilluckans baksida. Vattenångan som svävar ut genom ventilen förstärker rumsuppfattningen av det mörka inre mot ljuset utanför. Bildens bärande delar är få men i enkelheten får fantasin fäste och bilden bara växer ju mer man betraktar den.

2. Cowboy av Mats B Jansson, Gagnefs Fotoklubb

3. Anden i smedjan av Magnus Åker, Rättviks fotoklubb

Färg

  1. Montalcino av Ragnar Nyberg, Gagnefs Fotoklubb

Motivering: Vackert avvägd i kontraster. I ton mellan komplementfärgerna blått och orange, mellan mörker och ljus, fjärran och nära. Linjespelet med rundare arabesker i bakgrunden mot mer spänstiga i förgrunden bidrar till en bild med djup och förtätad stämning

2. Delad av Torsten Eirydh, Järna Fotoklubb med Lönndroppar och Magnus Åker, Rättviks Fotoklubb med Siluett

Digitalt

  1. Skalbaggen av Kjell Fors, Mora Fotoklubb

Motivering: Skalbaggens gyllenbruna rygg blir till den förmedlande länk som hjälper fantasin att uppleva landskapet omkring huvudmotivet som i den konkreta bilden bara anas i bakgrunden. Bruna fjolårslöv blir högst förnimbara! Här leder fotografens medvetna begränsning av uttrycksmedlen, kombinerat med en fingertoppskänsla för färgton, till en bild som inte bara är vacker utan hjälper betraktaren att uppleva vidare perspektiv utanför bildens ramar.

2. Slädtur i kylan av Göran Erlandsson, Rättviks Fotoklubb

3. Solnedgång av Owe Eriksson, Mora Fotoklubb

Kategori Bildspel

  1. Bröttjärnaån – Från höst till istid av Mats B Jansson, Gagnefs Fotoklubb

Motivering: Efter en avvaktande inledning byggs en stämning sakta upp. I mitten av bildspelet förtätas stämningen genom in och utfokuseringar av några klippblock i forsen. Musiken bidrar till det koncentrerade uttrycket. I slutet växlar det igen och vintertillståndet är fullbordat. Bra tematiskt disponerat och känsla för att binda ihop de olika delarna i bildspelet till en stark helhet

2. Januarivandring av Ragnar Nyberg, Gagnefs Fotoklubb

3. September av Solveig Granström, Järna Fotoklubb

 

Nu drar vi igång igen!

Första mötet efter semestrar och ledighet hölls måndag den 5 augusti och var tämligen välbesökt. Vi smygstartade med att diskutera bländare och tid och vad som händer vid olika inställningar. Vi snuddade vid ISO men kommer att prata mer om det vid ett senare tillfälle! Kvällens utmaning uteblev tyvärr. Som vanligt hade vi omröstning om månadens bild på temat midsommar, omröstningen tog lång tid, det fanns gott om vackra bilder att välja på men slutligen så blev resultatet enligt följande:

Vinnare, Magnus Åker

SONY DSC

 

2:a Göran Erlandsson

2 low

 

3:a Göran Erlandsson

3 low

 

Nästa möte är måndagen den 2:a september och temat för månadens bild är Blommor

 

Rapport från månadsmötet juni

Vi diskuterade ämnet säljande bilder, ett brett ämne som innehåller många olika komponenter. Vi försökte komma fram till vad som var viktigt och kvällen avslutades på Hemköp där vi i 30 minuter försökte praktisera i ämnet. Vem vet, kanske bilderna dyker upp i framtida annonser för Hemköp Rättvik. En utförligare rapport från mötet kommer på vårt medlemsforum senare under dagen.

Naturligtvis hade vi också omröstning på månadens bild för maj månad, temat denna gång var ”gammalt”. Vinnare denna gång blev Magnus Åker med en bild från Blidö, Magnus kom även 2:a med en bild från Lerdal i Rättvik. 3:a kom Göran Erlandsson med en underbar bild som kunde varit tagen för 100 år sen. Denna månads omröstning var ovanligt jämn där nästan alla 25 bilder fick poäng. Mellan 1:an och 3:an skilde endast 2 poäng. Bra jobbat allihopa som skickat in bilder! Nu tar vi sommarlov, nästa möte är preliminärt den 5 augusti, temat till månadens bild den gången är ”Midsommar”

Trevlig sommar önskar Rättviks Fotoklubb

Vinnare ”Månadens bild maj” Blidö, fotograf Magnus Åker

Gammalt

2:a plats ”Månadens bild maj” Lerdal, fotograf Magnus Åker

Gammalt

 

3:e plats ”Månadens bild maj” Häst & vagn, fotograf Göran Erlandsson

Gammalt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Månadens Bild april

Efter en genomgång av hur vi sparar våra bilder på internet och framför allt på bildsajten flickr, fick medlemmarna en fotouppgift att på 20 minuter gå ut och fotografera vårtecken. Bilderna från mötet ska sedan läggas upp på internet och länkas till vårt forum.Vi fick även en genomgång vad som förväntas av oss från Vuxenskolan och vi beslutade att vi ska försöka organisera 2 stycken studiecirklar till hösten, en med grundläggande funktioner i kameran/grundläggande kunskaper i fotografering samt en cirkel med grundläggande bildbehandling. Vi ska även försöka få till en utställning/vernissage. Tips och idéer på en sådan mottages tacksamt.

Som vanligt avslutades mötet med val av månadens bild på temat ”Vårtecken”. Efter en ovanligt jämn röstning där omröstning krävdes för att kora en vinnare vann Maria Ryman OCH kom trea, Magnus Åker kom tvåa.

Vinnare April

SONY DSC

3a april

Nu är det vår!

Varje blogg som har med fotografi att göra måste ju ha en bild på tussilago när våren är på väg. Vill samtidigt passa på att påminna om månadens tema, VÅRTECKEN, till nästa träff den 6 maj. Här kommer lite bilder som får tjäna som inspiration för er som tänkt komma på mötet.

Vårhälsningar från Magnus Åker

Tussilago

Tussilago

Snöfritt i skogen

Snöfritt i skogen

Siljan innan vårfloden

Siljan innan vårfloden

Springkällan

Springkällan

 

 

 

 

 

 

Månadens Bild mars

Efter årsmötet som hölls igår valdes som vanligt månadens bild, denna gång på temat svartvitt. Kvällens vinnare blev Jenny Sjöberg som inte bara vann med en intressant bild på skummade mjölk, hon kom även på andra plats med en bild på ishockeyspelaren Filip Forsberg omgiven av rök. Magnus Åker knep tredjeplatsen men en vy från Björkberget i Siljansnäs

#1 mars-13

#2 mars-13

Vy från Björkberget, Siljansnäs

Vy från Björkberget, Siljansnäs

Sista månadsmötet i lokalen….

Måndagens möte i lottornas lokal var den sista och vi tackar NBV för ett bra samarbete och för den hjälp vi fått. Från och med nu kommer vi att träffas i Vuxenskolans nya lokaler på vasagatan 7a. Där är vi välkomna att träffas om vi ska ut och fotografera eller om vi bara vill ta en fika men nästa möte blir den 8 april kl.19,00.

Vi beslutade även att årsmötet äger rum vid det mötet.

Alltså ÅRSMÖTE för medlemmar och intresserade den 8 april kl. 19,00 i Vuxenskolans lokaler på vasagatan 7a, ärenden enligt stadgarna!

Naturligtvis röstades månadens bild fram i vanlig ordning. Vinnare denna gång på temat GULT blev Jenni Sjöberg med en macrobild. Lage Waehler och Magnus Åker delade andraplatsen. Grattis

1:a Jenni Sjöberg

2:a Magnus Åker2:a Lage Waehler

Månadens bild Januari

På måndagens möte så diskuterades i vanlig ordning ett antal bilder och eventuella framtida aktiviteter. Deltagarna var överens om att vi måste ut och fotografera tillsammans mycket mer än hitills. Alla idéer mottages tacksamt! Vi kom också överens om att återinföra TEMA på månadens bild, Inger fick fria händer och bestämde att temat till nästa gång är GULT.

Slutligen så röstades en vacker vinterbild på ett välkänt motiv fram till månadens bild. Grattis till Emil Dahlander som vann och Emils andra bild kom tvåa, bra jobbat. Göran Erlandssons snöleopard kom trea

ED2 litenED4 litenGE1 liten